L’Ajuntament ha rebut 5 milions d’euros del fons NextGeneration per transformar Calella en una destinació turística intel·ligent, sostenible i diversificada.
L'objectiu del finançament és que aquests recursos contribueixin a consolidar el municipi en una destinació competitiva i amb garanties de futur, posant el focus en accions que vinculen la sostenibilitat a la seva dimensió econòmica, sociocultural i mediambiental.
Calella ha obtingut el finançament en la tercera i última convocatòria d’ajuts del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions corresponent a 2023 i finançat íntegrament amb els fons Next Generation de la Unió Europea destinats a la transició verda i sostenible, a l’eficiència energètica, a la transició digital i a la millora de la seva competitivitat durant el trienni 2022-2024, adaptant aquests eixos a la realitat de la ciutat. La proposta de Calella s'ha treballat i presentat des de l'Àrea de Turisme.
El programa Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació persegueix com a objectiu principal ajudar les destinacions turístiques en el seu procés de transformació cap a la innovació turística, integrant en la seva oferta la sostenibilitat mediambiental, socioeconòmica i territorial i desenvolupant estratègies d’adaptació front els nous reptes de l’ecosistema turístic. En total, 17 destinacions catalanes, entre elles Calella, rebran prop de 50,5 milions d’euros de la tercera i última convocatòria del programa.
Els recursos es divideixen en quatre eixos fonamentals:
La transició verda i sostenible es basa en l’existència d’un sistema d'alerta integral per a la gestió d'episodis climàtics extrems, un sistema integral de previsió i gestió ambiental de la platja, la recuperació de les dunes de les platges de Calella, la gestió integral d'aigua de pluja i sanejament per a millora mediambiental i la millora del subministrament d'aigua potable a la zona hotelera.
La millora de l'eficiència energètica es basa en la instal·lació de plaques fotovoltaiques al pàrquing litoral de Les Palmeres, en punts de càrrega elèctrica per a vehicles, en condicionar el Carrilet (tren turístic) per convertir-lo en transport urbà més net i en la incorporació de vehicles elèctrics a la flota municipal.
La transició digital es basa en la telelectura digital de l'aigua potable en sectors turístics, la videovigilància i telegestió de passos subterranis de vianants, així com la implementació d’actuacions relacionades amb la senyalètica interpretativa intel·ligent, l’experiència immersiva digital de Calella, l’articulació de tecnologia per a l’escolta digital “social listening”, i eines de gestió com ara un CRM, que han de contribuir a la millora del Sistema d’Intel·ligència Turística (SIT) de Calella.
Per últim, la competitivitat, que es basa en la millora de l'accés de vianants i temperat de trànsit entre el passeig marítim i el Far, l'embelliment de l'entorn dels passos subterranis de vianants, la restauració Balaustrada del Passeig Manuel Puigvert i el desenvolupament de campanyes de sensibilització a residents, turistes i visitants i la gerència del PSTD.