L'objectiu és que aquests recursos contribueixin a convertir el municipi en una destinació competitiva i amb garanties de futur. Es posa el focus en accions que vinculen la sostenibilitat a la seva dimensió econòmica, sociocultural i mediambiental. Aquestes accions es deriven del Pla d’Acció Calella DTI, Pla d’Acció Municipal Calella 2019-2023 així com del projecte Calella Emissions Zero.
El consistori ha presentat avui divendres els projectes de ciutat i turisme sostenible que aniran amb càrrec als fons Next Generation en el marc de la “Convocatòria Extraordinària de Planes de Sostenibilidad Turística en Destinos para entidades locales” del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç del Govern espanyol. La suma de totes les propostes ascendeix a més de 40 milions d’euros. L’objectiu principal és que aquests recursos contribueixin a convertir el municipi en una destinació competitiva, sostenible i amb garanties de futur. Calella posa el focus en accions que vinculen la sostenibilitat – com a eix transversal – amb la seva dimensió econòmica, sociocultural i mediambiental. Totes aquestes accions es deriven del Pla d’Acció Calella DTI, Pla d’Acció Municipal Calella 2019-2023 així com del projecte Calella Emissions Zero.
El conjunt de les actuacions previstes en el projecte dibuixen un escenari d’optimisme i creixement d’una ciutat que compta amb prop de 70 anys d’història com a destinació turística. Els objectius més específics d’aquest projecte són: millorar la capacitat de resiliència de Calella davant un escenari turístic volàtil i incert; posicionar Calella com una destinació segura, sostenible i competitiva; contribuir a la mitigació del canvi climàtic; implantar sistemes que contribueixin a la descarbonització de la destinació; digitalitzar infraestructures per millorar la mobilitat i la gestió de recursos com l’aigua o els residus; o millorar el sistema de prevenció de riscos climatològics i sanitaris. Tots aquests objectius troben la seva desembocadura en el seguit de les 26 actuacions que ha dissenyat l’Ajuntament i que es divideixen en quatre eixos:
Transició verda i sostenible
- Sistema d’alerta integral per a la gestió d’episodis climàtics extrems amb l’objectiu de reduir la vulnerabilitat de la ciutat proporcionant informació i alertes anticipades.
- Integració en el paisatge litoral de la Platja de Garbí de l’Estació de Bombeig d’Aigües Residuals (EBAR).
- Recuperació de les dunes de les platges de Calella.
- Telegestió dels passos subterranis a través de l’ús de la tecnologia per a la seguretat de les persones.
- Gestió integral d’aigües de pluja i sanejament per la millora mediambiental.
- Cobriment de la Riera Capaspre (fase 2) i recuperació de la zona del Salicrú.
- Punts de càrrega elèctrica per a vehicles.
Millora de l’eficiència energètica
- Instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis públics.
- Incorporar de vehicles elèctrics a la flota municipal.
- Peatonalització del carrer Sant Pere.
- Construcció d’un edifici d’habitatges de lloguer assequible i d’emissió zero.
- Implantació d’una xarxa de carrils bici i lloguers de bicicleta.
Transició digital
- Instal·lació de sensors a la població per controlar el soroll i emissions contaminants.
- Instal·lació de contenidors intel·ligents a la ciutat.
- Control de subministrament d’aigua potable. Sistema de telectura del consum d'aigua de tota la ciutat.
- Sistema integral de previsió i gestió ambiental de la platja.
- Monitorització de la reputació turística en línia.
Competitivitat
- Creació de dos dipòsits intel·ligents i sostenibles per a vehicles.
- Campanya de sensibilització de residus. Contenidors Intel·ligents.
- Implantació de protocols de la Covid-19. Anàlisi de l'aigua per detectar el nivell d'infecció en destinació (covi19 o qualsevol altra pandèmia)
- Instal·lació de plafons anti-soroll a la via del tren.
- Recuperació de fonts, millora energètica i de digitalització.
- Regeneració urbana: carrer Església.
- Regeneració urbana: carrer Jovara.
- Regeneració urbana: plaça de l’estació. Supressió de barreres arquitectòniques.
- Millora de la façana del Centre Cívic Can Saula.
Aquestes són totes les accions que l’Ajuntament ha presentat per al seu finançament íntegre del 100% amb càrrec a la primera convocatòria dels fons europeus Next Generation.